O maestru

Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, već više od jedne decenije nalazi se na mestu umetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Redovni je profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i šef dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije.

 

Svoju profesionalnu karijeru izgradio je na izuzetno složenom i bogatom repertoaru simfonijske, horske, operske i baletske muzike. Danas je prepoznatljiv i po koncertima na kojima je na sceni okupio preko petstotina izvođača, u izvođenju Osme simfonije Gustava Malera, Berliozovog i Verdijevog Rekvijema, Orfove Karmine Burane i drugih dela, kao i po koncertima koje je održao pred izuzetno velikim auditorijumom od preko deset hiljada ljudi, čiji je cilj da se umetnička muzika približi širokoj publici.

Maestro Suđić posebno je posvećen promociji savremene muzike. Dirigovao je premijerna izvođenja brojnih dela domaćih i svetskih kompozitora, od kojih su mu mnoga bila i posvećena. Posebno je okrenut promociji najboljih mladih umetnika, dajući im značajno mesto u okviru koncertnih sezona ansambala Muzičke produkcije.

 

Od pobede na Jugoslovenskom takmičenju u Zagrebu (kasnije takmičenju „Lovro fon Matačić“), 1989. godine, profesionalna karijera maestra Bojana Suđića proširuje se na Evropu i Latinsku Ameriku, gde je ostvario saradnju sa preko pedeset orkestara i sa brojnim horovima. Pored Helsinške i Novosibirske filharmonije, Simfonijskih orkestara iz Odenzea, Turkua, Klagenfurta, Helsinške opere i mnogih drugih eminentnih ansambala, Suđić je već deset godina redovni gost dirigent u sezonama Crnogorskog simfonijskog orkestra i OFUNAM-a iz Meksika.

 

Tokom pet godina delovao je kao rezidencijalni dirigent Kraljevske opere u Stokholmu, gde je dirigovao više od 150 predstava. U karijeri beleži i zvanja šefa dirigenta i generalnog muzičkog direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i stalnog gosta dirigenta Beogradske filharmonije. Od sezone 2018/19, maestro Bojan Suđić postaje glavni gost dirigent UNIMI orkestra iz Milana.

 

Sarađivao je sa najistaknutijim svetskim umetnicima, među kojima su Maksim Vengerov, Vadim Rjepin, Najdžel Kenedi, Ivo Pogorelić, Denis Macujev, Nikolaj Luganski, Mišel Berof, Šlomo Minc, Emanuel Pai, Plasido Domingo, Željko Lučić, Nemanja Radulović i drugi.

 

Domaća stručna kritika definisala ga je kao „Vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici“ (Sonja Marinković, Beograd), a kritičar iz Finske između ostalog je istakao: „On je prirodni talenat sa izuzetnim stilom i sa jednom od najlepših tehnika koje sam ikada video“ (Mats Liljeros, Huvudstadsbladet, Helsinki).